Värikallio 

Tekstin lähteenä on käytetty Ismo Luukkosen artikkelia "Värikallion kalliomaalauksen kuvamaailma" julkaisussa Aurinkopeura 7 (SuMu 2019)

Värikallion kalliomaalaus sijaitsee Suomussalmen pohjoisosassa, Hossan kansallispuistossa, pitkän Somerjärven itäisen pään pohjoisrantaa reunustavassa kalliossa. Värikallion maalaukset on tehty  heti vesirajan yläpuolelle suoraan vedestä kohoavaan kallioon. Veden korkeus ei ole maalaamisen jälkeen juurikaan muuttunut, joten maalausta ei voi ajoittaa vesistöhistorian perusteella. Tyylillisten seikkojen perusteella maalauksella voisi olla ikää 5500 - 4500 vuotta, mutta se on vain arvio. 

Värikallion maalausalue on 10,5 metriä leveä, ajan kuluttama sekä osin rapautunut tai jäkälän peittämä. Maalaukset ovat päällekkäisiä. Joillakin alueilla kallion pintaa peittää voimakas väri, joka on jättänyt alleen mahdollisia kuvioita. Tämä tekee kallion kuvamaailman tulkinnasta vaikeaa. Selvimmät kuvat erottuvat hämmästyttävän kirkkaina, mutta usein kuvien jäljittäminen on vaikeaa. Niinpä Värikallion kuvien tunnistus ja määrä riippuvat paitsi maalauksesta myös tulkitsijasta. Ismo Luukkonen on tunnistanut digitaalisen kuvankäsittelyn perusteella seinämästä 82 kuvaa: 31 hirvieläintä, 34 ihmishahmoa, 2 kädenjälkeä, 2 karhua, 2 sisiliskoa, 2 kulmaviivaa (käärmettä), 2 lintua, 1 tunnistamaton eläin, 3 nuolimaista kuviota, 1 kampakuvio, 1 pystylinjojen sarja, 1 pistesommitelma.

Jussi-Pekka Taavitsainen, joka ensimmäisenä dokumentoi maalaukset, jakoi kuvakentän kahteentoista alueeseen A - L. Värikallion tunnetuimmat ja parhaiten erottuvat maalaukset keskittyvät F-ryhmään. Ryhmän keskeiset hahmot ovat kaksi suurikokoista kolmiopäistä ihmishahmoa, joille on maalattu silmät ja nenää ilmentävä pystyviiva. Kolmiopäiset ihmiset ja niiden vasemmalla puolen olat kaksi pientä, tikkumaista hirveä ovat myös Hossan kansallispuiston tunnus.

Vaikka Värikallion kalliomaalauksissa on paljon tuttua eteläisen Suomen kalliomaalausten kanssa, on myös eroavaisuuksia. Kalliotaiteessa yleistä kuva-aihetta, venettä, ei Värikalliolla ole kuvattu lainkaan.

Värikallion kuvamaailma

Kuvagalleriassa on kooste Värikallion kuvista. Saat yksittäisen kuvan isommaksi napauttamalla kuvaa. Kaikkia kuvia on käsitelty digitaalisesti siten, että punaväriä on korostettu. Luonnossa kuvat näkyvät himmeämpinä, esimerkkinä diaesityksen kuvat sivun oikeassa ylälaidassa. Kuvagallerian kuvat ja kuvankäsittely: Ismo Luukkonen.

prev next


Oheinen kartta osoittaa Hossan luontokeskuksen sijainnin. Lähin polku maalaukselle lähtee Lihapyörteen parkkipaikalta, jonne on luontokeskukselta hyvät opasteet.