Kasabergetin pronssikautinen hautaröykkiö


Suomen muinaistaideseura ry:n muinaisjäännöksen hoitokohde, Kasabergetin pronssikautinen hautaröykkiö, liittyy Adoptoi monumentti -hankkeeseen. Seura on adoptoinut kohteen ja sitoutunut hoitamaan sitä Helsingin kaupunginmuseon arkeologin laatiman hoitosuunnitelman mukaisesti. 

Hautaröykkiö sijaitsee Kasabergetin (Kasakallio) laella Östersundomissa Itä-Helsingissä. Nykykarttoihin suomennettu nimi Kasakallio on kuvaava nimi vuorelle röykkiön perusteella, mutta hävittää ruotsinkielisen merkityksensä: roihuvuori, vartiotulivuori.  Kalliota ympäröivä metsäalue on ollut pronssikauden alussa saari ja myöhemmin mereen työntyvä niemi. Nykyinen merenranta on noin kilometrin päässä. Kasaberget sijaitsee luonnonsuojelualueella, kauniin ja mielenkiintoisen metsäluonnon ympäröimänä.

Pronssikaudella (1700 - 500 eaa.) rakennettu röykkiö, ”hiidenkiuas”, on ollut merkittävän henkilön tai henkilöiden hauta. Sen rakentaminen on vaatinut melkoisen kollektiivisen työpanoksen, kun kiviä on kannettu röykkiöön muualta maastosta. 

Rautakaudella ja keskiajalla purjehdusreitti kulki Suomen rannikkoa pitkin ja reittiä vartioi linnavuoriketju. Kasaberget kuului reittiä vartioivaan merkkitulijärjestelmään. 

Kallion laella on ollut myös Krimin sodan (1854 – 1855) aikainen optinen lennätin. Se on kuulunut Hangosta Kronstadtiin kulkeneeseen Suomenlahden lennätinketjuun. Sen rakentamisen yhteydessä röykkiötä on hajotettu. 

Röykkiön vieressä on lisäksi ollut 1900-luvulla kolmionmittaustorni, jonka juureen on otettu kiviä röykkiöstä. Vuoden 1957 tarkastuksessa todettiin, että röykkiö on erittäin huonossa kunnossa ja osittain tuhoutunut.

Röykkiötä on kunnostettu kahteen otteeseen 1900-luvun jälkipuoliskolla. Vuoden 2016 tarkastuksessa röykkiön ympäristöstä löytyi historiallisen ajan esinelöytöjä, mm. liitupiipun fragmentti ja punasavikeramiikkaa. Itse röykkiötä ei ole tutkittu kaivamalla. Nyt melko hyvässä kunnossa oleva, puolisentoista metriä korkea röykkiö on läpimitaltaan noin 7x12 metriä. 

Kasaberget on kohtuullisen helposti saavutettavissa. Paikalle pääsee julkisilla kulkuneuvoilla. Henkilöautoille on jonkin verran parkkitilaa. Jyrkän kalliolaen huipulla sijaitsevalle röykkiölle voi kävellä kahdesta suunnasta. Vikkullantieltä vie lyhyt, jyrkkä polku kalliolle. Talosaarentien kautta röykkiölle johtaa kaksi kilometrin pituista, helppokulkuista polkua. 

Adoptiokohde tarjoaa seuran jäsenille muinaismuiston ja kulttuuriympäristön vaalimisen ohessa konkreettista tekemistä ja retkeilyä upeassa metsäluonnossa. Kasaberget on myös linnustoltaan arvokas kohde. 

Seura järjestää röykkiön hoitotalkoita sopimuksen mukaan. Niistä ilmoitetaan jäsenkirjeissä, seuran kotisivuilla ja Facebookissa.

Ensimmäiset hoitotalkoot pidettiin aurinkoisessa säässä 3.6.2018. Katso kuvakooste.

Arja Parkkonen