Juusjärven kalliomaalausten hoitotalkoot 2021


Juusjärven adoptiokohteen ensimmäiset talkoot pidettiin 26.9.2021. Kymmenen SuMulaisen voimin hoitosuunnitelmaa noudattaen kitkettiin aivan maalauksen vierellä kallion kolossa kasvanut pensas ja pientä kasvillisuutta maalauskallion juurelta. Poistettiin rannasta maalauksille johtaneet lahonneet portaat ja kerättiin vähäiset roskat pois. Todettiin, että 1960-luvulla kallioon kiinnitetty muinaisjäännöskyltti on ruostunut ja irronnut toiselta laidaltaan. Uuden opastaulun pystyttäminen on tulevien talkoiden työ. Tutkittiin maalauksia ja maalauskallion jäkälätilannetta sekä keskusteltiin vilkkaasti eväiden syönnin lomassa tulkinnoista, joita aina esihistoriallisilla kalliomaalauksilla syntyy. 

Käytiin vielä läheisellä Vitträskin kalliomaalauksella, jota SuMu on hakenut toiseksi kalliomaalauksen adoptiokohteekseen. Sieltä oli joku taho poistanut maalauskallion juurella kasvavat pienet puut ja pensaat. Valitettavasti kallioon oli myös naarmutettu nimi ”Oskar” ja näin rikottu muinaismuistolakia ja turmeltu muinaisjäännöspaikkaa. Onneksi ei raaputus ollut kuitenkaan esihistoriallisten verkkokuvioiden päällä.

Lopuksi nautittiin talkoosapuskat Bembölen kahvituvassa. Kiitos kaikille talkoolaisille sekä Juusjärven kalliomaalauksen viereisen mökkitontin omistajille erittäin avuliaasta ja ystävällisestä tuesta SuMun järjestäytynyttä muinaisjäännöksen hoitoa kohtaan!

prev next