Hämeenlinnan (Lammin) Hopeakallio

Teksti: Eero Siljander

Hopeakallio on Kanta-Hämeen ainoa kalliomaalaus ja toiseksi läntisin Suomen sisämaassa Luopioisten Salminkallion jälkeen. Maalaus sijaitsee entisen Lammin kunnan Pääjärven pohjoisrannan rantakalliossa.

Maalauksessa ei ole tunnistettavia kuvia, mutta väri on selkeästi ihmisen tekemää. Maalausalue on 2,4 metriä leveä ja 1,3 korkea ja maalauksen alareuna on noin metrin korkeudella nykyisestä vedenpinnasta.

Hopeakallion löytöhistoria on erikoisimpia Suomen kalliomaalausten joukossa. Vuonna 1998 keväällä, oli Arkeologian päivät Lammin Biologisella asemalla järven länsipäässä. Ensimmäisen päivän iltana tämän kirjoittaja lähti lähistöllä sijaitsevaan kotiinsa, kun pitkämatkalaiset majoittuivat Biologisella asemalla.

Sumun kunniajäsenet arkeologi Timo Miettinen ja professori Pekka Kivikäs lähtivät iltakävelylle jäiselle Pääjärvelle. Timo kuulemma sanoi: ”lähdetääs etsimään se kalliomaalaus”. Mukaan lähti harrastaja, nuori tyttö, nykyään ammattiarkeologi, Piritta Häkälä. Reilun kolmen kilometrin päässä oli Pääjärven ainoat kalliot, komeimpana Hopeakallio.
Maalaus loisti jo kauas kalliomaalauksia nähneen silmään. Ja Miettinen totesi: ”siinä se maalaus nyt on”. Kuulemma Piritta tunsi tervettä tieteellistä epäluuloa vanhoja herroja kohtaan ja sanoi: ”älkää yrittäkö, ei maalauksia näin löydetä”.

Mutta totta se oli, Hopeakallion maalaus oli löytynyt!

prev next