Julma-Ölkky on yksi harvoista Suomen kanjonijärvistä jonka mukaan maalauskalliokin on nimetty. Maalaukselle on venerannasta matkaa noin 700 metriä. Kesäisin maalausta pääsee katsomaan järjestetyllä venekyydillä, talvisin kulku on hankalampaa jäälle nousevan veden vuoksi. Maalaus koostuu oikealle suuntaavasta täyteishirvestä sekä kahdesta hyvin himmeänä erottuvasta ihmishahmosta, joista toinen on hirven yläpuolella, toinen hirvestä vasemmalle. Ylempi ihmishahmo on tikkumainen ja jalkojen väliin jatkuvasta vartaloviivasta päätellen mies, alempi on vartaloltaan täyteläisempi ja siten mahdollisesti nainen, joskin silläkin on jalkojen välissä epämääräistä väriä. Hirven etujalka jatkuu käärmemäisenä alaspäin. Kuvioryhmästä oikealle on muutamia heikkoja värijälkiä.
Videolla SuMun puheenjohtaja kokeilee kaikua Julman Ölkyn edustalla maaliskuussa 2019. (Avautuu uuteen ikkunaan)
Alla oleva kartta osoittaa lähtöpaikan veneretkille, joilla käydään myös maalauksella.
Pekka Honkakosken video Julma-Ölkyn maalaukselta: https://vimeo.com/583073029
TALVINEN JULMA-ÖLKKY
Maaliskuun puolivälissä 2019 teimme Suomen muinaistaideseuran porukalla kuvausretken Hossan Värikalliolle. Julma-Ölkyn kanjonijärvellekin oli päästävä, kun kerran sielläpäin oltiin.
Säätila ja vesitilanne jääpeitteen päällä eivät ennusteiden mukaan luvanneet hyvää. Innokkaimmat meistä päättivät kuitenkin koettaa onneaan. Upottavassa märässä hangessa kohteelle kahlattuamme olosuhteet olivat mainiot kalliomaalausten havainnointiin, kun lumisade loppui ja intoa riitti.
Kevättalven tasaisessa valossa Julma-Ölkyn kaksi ihmishahmoa ja hirvieläin erottuivat selkeästi. Tuntui kuin näkisin ne ensimmäistä kertaa, vaikka olin käynyt paikalla aiemminkin kesäaikaan!
Kalliossa olevan halkeaman molemmin puolin sijoittuvissa ihmishahmoissa saattoi hahmottaa taipuneet jalkaterät ja sivuille taivutetut kämmenet, kuin liikkeessä.
Lähietäisyydeltä kalliopintaa tutkiessani silmiini osui heikkoa punavärijälkeä kolmisen metriä tunnetuista hahmoista oikealle. Tunnistamaton maalauskatkelma näkyi noin kämmenen kokoisella alueella.
Iloitsin uudesta joskin vaatimattomasta löydöstä, joka vahvisti käsitystäni siitä, että tuttuja kalliomaalauspaikkoja kannattaa tarkastella eri vuodenaikoina ja erilaisissa sääolosuhteissa.
Mervi Suomalainen