Rist’niemen vuori
Metsäisenjärven rannalla
Elävää kuvaa (Käytä Internet Explorer-selainta)
Teksti: Rauno Lauhakangas
Miehikkälän kunnan pohjoisreunassa sijaitsee pieni n. 1,5 km pitkä kapea järvi, joka kuuluu Vaalimaanjoen latvavesiin. Virallisissa kartoissa järvi on nimetty Metsäisenjärveksi. Paikalliset asukkaat käyttävät järvestä nimitystä Mettäisen järvi tai joskus pitempää versiota, Metsämuurosen järvi. Järven länsirannalla n. 500 m päässä järvestä alkavasta laskuojasta on pystysuora kalliopinta, joka kohoaa n. 15 metrin korkeuteen. Paikalliset asukkaat ovat nimenneet kukkulan Rist’niemen vuoreksi. Maaperä Miehikkälän kunnan alueella kuuluu kaakois-Suomen rapakivialueeseen ja niinpä koko kukkula tuntuu olevan rapakiveä. Kalliossa on säilynyt hyvin punavärillä maalattu tikku-ukko. Ukon kädet ovat sivulle levitettynä ja niistä näyttää roikkuvan sik-sak muotoon maalatut alaspäin viruvat ”otukset”. Voidaan veikata käärmeiksi. Kuvio on hyvin säilynyt, koska juuri sen kohdalta on ylempi osa kalliosta ”itkenyt” vettä ja pitänyt pinnan jäkälästä puhtaana. Kuvion vieressä näyttäisi olevan vastaavanlainen tikku-ukko, mutta se ei ole säilynyt. Kallioseinämässä on jäänteitä maalauksista, mutta se ovat nykyään tuskin havaittavissa olevia väriläikkiä. Samoin siirryttäessä maalauksista laskuojan suuntaan löytyy toinen mahdollinen pystusuora maalauspinta, mutta siinä ei ole löydettävissä punamultaväriä.
Metsämuurosen kylä
Mettäisen järvi kuuluu Metsämuurosen kylään, jonka asukkaat ovat muinaisista ajoista alkaen käyttäneet järven nautintaoikeutta. Metsämuurosen kylä sijaitsee n. 5 km päässä Muurola-nimisestä kylästä, ja on luultavaa (pitänee tarkistaa), että Muurolasta ylikansoituksen seurauksena on väkeä siirtynyt uusille erämaille Muurolasta itään. Samalla heitä on alettu kutsua metsämuurolaisiksi. Siirtyminen on voinut tapahtua 1600-luvulla, koska asukkaiden paikallisessa perinteessä on tietoja tarinoista isonvihan ajoilta, jolloin kasakat Viipurista Turkuun kulkevan ns. Kuninkaantien varrelta poikkesivat myös sisämaahan päin aina Muurolan kylään asti. Tarinoiden mukaan asukkaat pakenivat metsiin ja sitoivat lehmien turvat kiinni.
Rist’niemen vuori
Tieto kalliomaalauksesta oli jo 1900-luvun alkuun mennessä kadonnut. Vain Rist’niemen nimi kieli, että paikalla on jotain erikoista, mutta nimen merkitys oli kadonnut. Toisaalta voidaan arvella, että kalliomaalauksesta oli olemassa tieto kristillisellä ajalla, koska kalliomaalaus oli hahmotettu ristin muotoiseksi. Toisaalta vielä 1600-luvulla eläneet ihmiset olivat vielä täysiä pakanoita eikä sana ollut vielä tavoittanut kaikkia asukkaita. Vrt. Viipurin piispan Nycopeuksen kirje Pietari Brahelle 21 heinäkuuta vuonna 1660 Tukholmaan (Ristiina 1649-1949, [1949], 71), jossa piispa valittelee, että Ristiinan asukkaat palvovat vielä kallioita ja kukkuloita!
Alueen geologia
Mettäisen järvi sijaitsee Salpausselän eteläpuolella ja
saattaa olla, että järven pinta on ollut samalla tasolla tuhansia vuosia jääkauden lopusta alkaen .
Järven kallioseinämä jatkuu n. 200 metrin matkan laskuojan suuntaan.Vesi on
tuhansien vuosien kuluessa rapauttanut kallioon vaakasuoran railon, joka kulkee jatkuvana ja jatkuu
melko tasaisesti koko kallioseinämän pituudelta. Voidaan ajatella, että jäät
ovat hanganneet rapakiveä ja siitä on murtunut palasia jatkuvasti. Kyseinen
railo on nykyään n. 1 metrin korkeudella järven pinnasta.